
„Dlouhodobě podíl hovězího masa a masných výrobků z něj a mléčných výrobků zpracovaných v zahraničí stoupá. Zemědělci na to reagují vývozem kvalitní české suroviny, o kterou je v zahraničí zájem. Z pohledu spotřebitelů a národního hospodářství jde o nevýhodnou situaci. Především z toho důvodu, že vyvážíme surovinu (soběstačnost na 134,8 %) a dovážíme výrobky s přidanou hodnotou. Díky tomu se pak ČR dostává v rámci Evropského trhu do role méně rozvinutých zemí a vlastními prostředky financujeme další nerovnováhu na tuzemském trhu. Vyvážíme surovinu, dovážíme práci.“ [1]
Dá se říct, že každý obyvatel Česka přišel o svůj ovocný strom. Z krajiny jich totiž zmizelo zhruba deset milionů. „Z naší krajiny zmizelo už 42 procent ploch ovocných sadů. Což má vliv nejen na to, že se snižuje produkce a jsme závislejší na dovozu, ale má to i negativní dopad na krajinu. Ovocné sady jsou prvkem, který potřebujeme. Vytváří ráz naší krajiny, je zásadní pro biodiverzitu, přezimování a úkryt významných živočichů.[2]
„Podle prezidenta Agrární komory ČR dochází k tomu, že se do Česka dováží potraviny za dumpingové ceny ze zahraničí, do řetězců se pak české zboží nedostane. Zemědělci proto pěstují plodiny, které budou finančně bezproblémové, jako je pšenice nebo řepka.“ [3]
